Z jakého důvodu jste změnili strategii a smažíte brambůrky na slunečnicovém oleji?

Důvod je velice jednoduchý. Naší strategií je dlouhodobě přinášet produkty, které obsahují, co nejnižší podíl nasycených mastných kyselin a naopak se ve výrobcích snažíme navýšit podíl nenasycených mastných kyselin, díky nimž jsou naše výrobky zdravější. Změnou oleje užívaného na smažení brambůrků jsme snížili podíl nasycených mastných kyselin ve výrobcích až o 80 %.

Používáte palmový olej v jiných produktech? V jakých?

Palmový olej stále používáme v některých druzích trvanlivého pečiva, a to hlavně z důvodu výsledných senzorických (chuťových) vlastností výrobků. Pro výrobu našich produktů se však používá výhradně certifikovaný palmový olej z udržitelné produkce, která vznikla na základě aktivit RSPO (Roundtable of Sustainable Palm Oil) a která v současné době činí již 40 % celosvětové produkce palmového oleje. Primární snahou RSPO je přitom zabránění dalšího kácení deštných pralesů a podpora práv tamních dělníků, vlastníků půdy apod.

Chystáte se měnit případně i složení těchto výrobků?

O změnách složení z palmového oleje na slunečnicový nebo řepkový olej přemýšlíme neustále a děláme testy výrobků s těmito surovinami. Bohužel má však změna oleje někdy velký dopad na výslednou chuť produktu. Naší primární snahou je poskytnout spotřebitelům výrobek, který jim bude chutnat. Zatímco změna oleje používaného na smažení brambůrků se projevila v senzorických vlastnostech produktu pozitivně, u některých druhů trvanlivého pečiva je tomu naopak. Použitím slunečnicového nebo řepkového oleje u některých druhů trvanlivého pečiva jsme bohužel nedosáhli chuťových vlastností, které by spotřebitel akceptoval. Ve srovnávacích testech tyto produkty dopadly výrazně hůře. Pokud by změna byla pozitivní, jsme přechodu na slunečnicový olej nakloněni.

Jak společnost Intersnack kontroluje původ svých surovin, máte přehled o tom, co se děje?

Naší prioritou je dodávat zákazníkům bezpečné a chutné produkty, a to zásadně etickým a profesionálním způsobem. Naše přísné procesy proto jasně určují postupy prověřování původu surovin. V současné době tyto stanovené procesy beze zbytku následujeme a dodávky palmového oleje stejně jako jiných ingrediencí neustále monitorujeme.

Jaké jsou vaše rady a doporučení pro spotřebitele ohledně výrobků obsahujících palmový olej?

Z hlediska výživové hodnoty a vlivu na lidské zdraví je důležité sledovat, pro které výrobky je palmový olej používán. Vzhledem k jeho složení se jedná o olej s vyšší termostabilitou než např. slunečnicový olej, je tedy obecně vhodnější do výrobků, které podléhají při výrobě vysoké teplotě. Z výživového hlediska by spotřebitelé měli rovněž sledovat celkové nutriční složení daného výrobku a jeho doporučené denní množství, které je u renomovaných výrobků vždy uvedeno na obalu. Naší prioritou je dodávat zákazníkům bezpečné a chutné produkty, a to zásadně etickým a profesionálním způsobem, proto pro výrobu našich produktů používáme výhradně certifikovaný palmový olej z udržitelné produkce.

Zkoušeli jste při výrobě křupek značky Canto nahradit palmový olej zdravějším slunečnicovým?

Nejprve bychom rádi předeslali, že palmový olej je dnes velmi běžná potravinová surovina, kterou najdete v nejrůznějších produktech, jako jsou například margaríny, polévky, omáčky, bujony, pomazánky či zmrzliny. Vzhledem k jeho složení se jedná o olej s vyšší termostabilitou než např. slunečnicový olej, proto je vhodnější pro výrobu produktů podléhající při výrobě vysoké teplotě. Základ Canto ochucených extrudovaných výrobků tvoří již od počátku jejich vyrábění palmový olej. Hlavním důvodem bylo udržení arašídů na křupce, čemuž svými vlastnostmi nejlépe vyhovoval právě palmový olej. Dalším důvodem bylo sledování peroxidového čísla tuků během skladování (tzv. žluknutí tuků), které je jedním z ukazatelů kvality výrobku. Sledování prokázalo, že u palmového oleje jsou tyto hodnoty oproti ostatním olejům mnohem nižší. Již dříve jsme se pokoušeli nahradit palmový olej slunečnicovým olejem tím způsobem, že jsme jej u arašídových křupek dávali do nánosů. Vzhledově prakticky nedošlo k žádným změnám, ale výrazný rozdíl se projevil v chuti výsledného produktu. V podstatě se jednalo o zcela jiný výrobek, proto jsme se rozhodli prozatím palmový olej nenahrazovat žádným jiným olejem.

Proč je palmový olej v křupkách značky Canto?

Naší prioritou je dodávat zákazníkům bezpečné a chutné produkty, a to zásadně etickým a profesionálním způsobem. Pro výrobu našich produktů používáme výhradně certifikovaný palmový olej z udržitelné produkce, jež vznikla na základě aktivit RSPO (Roundtabel of Sustainable Palm Oil) a která v současné době činí již 40 % celosvětové produkce palmového oleje. Primární snahou RSPO je přitom zabránění dalšího kácení deštných pralesů a podpora práv tamních dělníků, vlastníků půdy apod. Palmový olej se v našich produktech vyskytuje především ze tří důvodů, mezi něž patří jeho fyzikální vlastnosti, chuťové vlastnosti a trvanlivost produktu. Palmový olej plní funkci strukturního tuku, který vytváří strukturu výrobku. Například v Arašídech Canto zaručuje, že kousky drcených arašídů jsou součástí každé jednotlivé křupky a samovolně neodpadávají. Na základě podnětů našich spotřebitelů jsme již zkoušeli složku palmového oleje nahradit olejem slunečnicovým, nicméně rozdíl v chuti konečného výrobku byl markantní. Do budoucna budeme určitě testování opakovat, a pokud by změna byla pozitivní, přechod na slunečnicový olej nevylučujeme. Posledním důvodem pro preferenci palmového oleje je trvanlivost produktu, neboť slunečnicový olej trvanlivost produktu výrazně zkracuje.

Proč ukončujete výrobu některých produktů?

Přestože nás velmi těší, že Vám naše produkty chutnají, tak v některých případech dochází k ukončení jejich výroby a následnému stažením z prodeje. Tyto kroky volíme pouze v případech, kdy prodejní výsledky již nedosahují pozitivních hodnot a tím se k nám dostává signál, že dané produkty či příchutě nejsou favority našich spotřebitelů. K ukončení výroby vybraných produktů přistupujeme velmi rozvážně a vždy myslíme na to, aby naši spotřebitelé měli možnost si oblíbit produkty nové.

Moje oblíbená příchuť byla stažena z prodeje, plánujete v blízké době obnovení její výroby?

Velmi obdobně jako u ukončení výroby některých výrobků, tak i v případě příchutí postupujeme dle jejich prodejnosti a tím i celkové obliby u našich spotřebitelů. Jsme však velmi rádi za veškeré Vaše názory a podněty. Je tak možné, že se daná příchuť pro velký zájem spotřebitelů může jednou objevit na trhu jako limitovaná edice. Pokud byla však příchuť stažena z prodeje, neplánujeme její zpětné vrácení do stálého portfolia našich produktů.

Jsou obaly produktů recyklovatelné? Do jakého kontejneru je mohu po konzumaci vyhodit?

Jsme rádi, že třídíte a že Vám záleží na našem životním prostředí. Obaly od našich produktů můžete vhazovat do specializovaných kontejnerů pro tříděný odpad s nápisem PLASTY. Více informací o třídění obalů můžete najít zde: www.eko-kom.cz.

Proč byla u značky Bohemia zrušena příchuť Uzené s křenem? Plánujete její návrat?

Jak jste již mohli číst výše, tak jednotlivé produkty či příchutě se stahují z prodeje z důvodu jejich klesající prodejnosti a tím pádem i zájemu o ně. Názory našich spotřbitelů nás však zajímají a Vaši zpětnou vazbou se zabýváme. V současné chvíli návrat příchutě Uzené s křenem neplánujeme, ale není vyloučeno, že se příchuť pro velký zájem našich spotřebitelů v budoucnu opět neobjeví ve Vašich oblíbených obchodech. 

Nahoru